Hodnocení regionální struktury vzdělanosti v kontextu makroekonomických ukazatelů - Kupková, Barbora; Šafr, Karel; Fischer, Jakub, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Cílem této bakalářské práce je sestavit a ohodnotit strukturu vzdělanosti v regionech České republiky dle klasifikace NUTS 2. Hlavní částí práce je sestavení ukazatele průměrného počtu let vzdělávání, následuje ohodnocení a srovnání jednotlivých regionů a grafická analýza. Sestavený ukazatel bude následně využit jako proxy proměnná zastupující lidský kapitál ve vybraných produkčních funkcích, které jsou počítány panelovou regresí. Součástí práce je rešerše na téma vyjádření lidského kapitálu pomocí vzdělání a výsledky využití těchto proxy proměnných v produkčních funkcích. Odhadnuté hodnoty budou dány do souvislosti s vývojem makroekonomických ukazatelů a porovnány s výsledky vybraných produkčních funkcí popsaných v rámci rešerše. K výpočtům budou využita data z Českého statistického úřadu, VŠPS a regionálních účtů. Následuje zhodnocení vlivu struktury vzdělání na ekonomický vývoj regionů a zhodnocení sestaveného ukazatele jako proxy proměnné. Závěrem práce je potvrzení vlivu struktury vzdělanosti na ekonomický vývoj.
Vedoucí práce: Karel Šafr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses