Využitý Shiny, grafického nástroje pro R, ve statistické praxi - Petráček, Jakub (2019)
Tato práce se zabývá časovými řadami akcií a jejich analýzou. Využívá prostředí vytvořeného v jazyce R s pomocí grafického nástroje Shiny. Práce je zaměřena na problematiku akciového investování. Představuje způsoby, jak k takovému investování lze přistupovat a osvětluje jeho základy. Modeluje časové řady pomocí několika vybraných metod a pomocí těchto metod se snaží určit jejich pravděpodobný budoucí vývoj. Dotýká se základů moderní teorie portfolia, která vychází z práce Amerického ekonoma Harryho Markowitze. Ten poukazuje především na důležitost vztahu mezi výnosem a rizikem a jak je možné pomocí diverzifikace aktiv celkové riziko portfolia snížit. V práci jsou jeho závěry popsány a práce stručně představuje, jak probíhá proces vytváření individuálního investičního portfolia. Vytvořený nástroj dokáže v reálném čase ceny akcií analyzovat, vytvářet jejich predikce a zhotovit základní typy investičních portfolií.Cílem práce je zjednodušení problematiky investování do akcií za pomocí prostředí, které je schopno v reálném čase časové řady cen akcií zobrazovat, analyzovat a vytvářet základní investiční portfolia.