Analýza zavedení jednotného národního tarifu v dálkové osobní železniční dopravě v ČR na základě dat z období 2007 až 2017 - Gregor, Petr; Štípek, Vladimír, 1986-; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat možné dopady zavedení jednotného národního tarifu v dálkové osobní železniční dopravě v ČR. V teoretické části vymezuji základní pojmy související s dálkovou osobní železniční dopravou, zejména provoz osobní dopravy, dopravní tarif, financování a cenotvorbu. V praktické části využívám metodu analýzy a srovnávání ke zhodnocení situace v rámci cen v dálkové osobní železniční dopravě vycházejících zejména z tarifu platného u dopravce ČD. Součástí praktické části jsou dotazníková šetření s respondenty různého věku a z různých sociálních skupin. Z výsledků analýz je zjištěno, že vývoj cen jízdného má ve sledovaném období let 2007 až 2017 rostoucí trend způsobený jednak inflací, jednak zvyšující se sazbou DPH a též zvyšujícími se cenami vstupů (energie, pohonné hmoty, poplatky SŽDC atd.). Zjišťuji také dopady zavedení jednotného národního tarifu na přepravní potřeby cestujících. Z dotazníkových šetření získávám důležité poznatky o vhodnosti a smysluplnosti zavedení jednotného národního tarifu s dopadem na cestující veřejnost. Na základě jednotlivých analýz navrhuji doporučení pro stát.Klíčová slovaČeské dráhy, a. s., dálková železniční doprava, dopravce, dopravní tarif, objednavatel, jednotný národní tarif, kilometrický tarif, obyčejné jízdné, osobní železniční doprava, dopravní obslužnost, závazek veřejné služby, komerční dopravaJEL klasifikaceR41, R42, R48
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses