Headhunting v ČR - Bubeník, Adam (2019)
Bakalářská práce „Headhuning v ČR“ je zaměřena na komplexní popis a zmapování činností headhuntingových společností, headhunterů a služby executive search na území České republiky. Práce je standardně rozdělena na dvě části – část teoretickou a část empirickou. Teoretická část popisuje základní prvky lidských zdrojů a jejich řízení, se zaměřením na konkrétní problematiku a možnosti nabírání zaměstnanců do společnosti. Empirická část se do hloubky věnuje aktuálnímu stavu headhuntingu v České republice, jeho konkrétním trendům, specifikům a náležitostem. Podklady bakalářské práce jsou především hloubkové rozhovory s předními českými headhuntery a HR specialisty, podpořeny literární rešerší veřejně dostupných článků. Cílem práce je zmapovat metodu headhuntingu a zhodnotit jeho aktuální stav v ČR. Současně v rámci výzkumu odhalit motivaci a osobnostní rysy headhunterů a v neposlední řadě určit, v jakých případech a na jaké pozice je využívání služby headhuntingu nejefektivnější. Práce dále obsahuje popis fungování personálních oddělení firem a porovnává výhody a nevýhody různorodých metod získávání zaměstnanců.