Jak ovlivňuje pracovní migrace do ČR mzdy domácích zaměstnanců? : - Mudra, Martin (2019)
Cílem této práce je zjistit, zda má pracovní imigrace do ČR dopad na výši českých mezd. Metodologie práce je založena na přístupu Borjase (2003), jež spočívá v rozdělení domácích a zahraničních pracovníků společně do skupin dle úrovně dovedností. Pracovní trh jsme tak segmentovali do 10 skupin dle hlavních tříd klasifikace CZ-ISCO. Výsledky regresního modelu neprokázaly statisticky významný vliv růstu podílu zahraničních zaměstnanců na celkovém počtu zaměstnanců na výši mezd v ČR za období 2010-2017. Na základě výsledků empirického modelu nebyla potvrzena stanovená hypotéza o negativním vlivu pracovní imigrace do ČR na výši mezd domácích zaměstnanců.