Jak ovlivňuje pracovní migrace do ČR mzdy domácích zaměstnanců? - Mudra, Martin; Brožová, Dagmar, 1958-; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem této práce je zjistit, zda má pracovní imigrace do ČR dopad na výši českých mezd. Metodologie práce je založena na přístupu Borjase (2003), jež spočívá v rozdělení domácích a zahraničních pracovníků společně do skupin dle úrovně dovedností. Pracovní trh jsme tak segmentovali do 10 skupin dle hlavních tříd klasifikace CZ-ISCO. Výsledky regresního modelu neprokázaly statisticky významný vliv růstu podílu zahraničních zaměstnanců na celkovém počtu zaměstnanců na výši mezd v ČR za období 2010-2017. Na základě výsledků empirického modelu nebyla potvrzena stanovená hypotéza o negativním vlivu pracovní imigrace do ČR na výši mezd domácích zaměstnanců.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses