Matky na rodičovské dovolené zaměstnané na částečný úvazek - mezinárodní srovnání příjmů české ženy v roce 2017 - Levová, Kateřina; Kubelková, Karina, 1983-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Práce se zaměřuje na příjmovou situaci žen ve vybraných zemích s různými sociálními modely – v České republice, Německu, Švédsku a Velké Británii. Cílem bylo porovnat příjmy české matky s matkami ve vybraných zemích v situaci, kdy matka začne pracovat na částečný úvazek a zároveň si nárokuje rodičovskou dovolenou v roce 2017. Práce popisuje podmínky rodičovské dovolené a částečného úvazku pro vybrané země a sestavuje modelové případy k porovnání jejich fungování a příjmové situace matky. Při porovnávání příjmové situace matek ve všech zemích dosáhla nejvyššího příjmu matka ve Švédsku. Matka v České republice dosahovala třetího nejvyššího příjmu v porovnávaných zemích v roce 2017, a to i přes komplikace ohledně omezené doby odkládání dítěte v čase práce. Švédsko i Velká Británie volí výrazně odlišný postup při poskytování podpory matkám s malými dětmi, přesto je zapojení matek na trhu práce v obou těchto zemích vysoké. Německo se vyznačuje vysokým zapojením žen/matek na trh práce, ale jejich nastavení rodičovské dovolené je tomu českému mnohem podobnější než v ostatních vybraných zemích.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses