Možnosti měření národní konkurenceschopnosti - komparace zemí Visegrádské čtyřky - Weiss, Daniel (2019)
Diplomová práce se zabývá možnostmi měření národní konkurenceschopnosti. Hlavním cílem je pomocí odhalené komparativní výhody na bázi přidané hodnoty v exportech analyzovat a komparovat konkurenceschopnost zemí Visegrádské čtyřky a Německa. Dalším cílem je zhodnotit, zda se daná komparativní výhoda nebo nevýhoda nachází v odvětví s vyšší či nižší technologickou náročností a hledat příčiny zjištěných výsledků. Z výsledků analýzy se podařilo zjistit, že země Visegrádské čtyřky, s výjimkou Polska, dosahují nejvyšších komparativních výhod v odvětvích s vyšší technologickou náročností, zejména v průmyslech automobilovém, elektronickém a elektrotechnickém. Polsko vykazuje nejvyšší komparativní výhody v odvětvích s nižší technologickou náročností – v potravinářském a dřevozpracujícím průmyslu. Pro Německo byly zjištěny velmi vysoké komparativní výhody v automobilovém a strojírenském průmyslu.