Možnosti měření národní konkurenceschopnosti - komparace zemí Visegrádské čtyřky - Weiss, Daniel; Nečadová, Marta; Pošta, Vít, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá možnostmi měření národní konkurenceschopnosti. Hlavním cílem je pomocí odhalené komparativní výhody na bázi přidané hodnoty v exportech analyzovat a komparovat konkurenceschopnost zemí Visegrádské čtyřky a Německa. Dalším cílem je zhodnotit, zda se daná komparativní výhoda nebo nevýhoda nachází v odvětví s vyšší či nižší technologickou náročností a hledat příčiny zjištěných výsledků. Z výsledků analýzy se podařilo zjistit, že země Visegrádské čtyřky, s výjimkou Polska, dosahují nejvyšších komparativních výhod v odvětvích s vyšší technologickou náročností, zejména v průmyslech automobilovém, elektronickém a elektrotechnickém. Polsko vykazuje nejvyšší komparativní výhody v odvětvích s nižší technologickou náročností – v potravinářském a dřevozpracujícím průmyslu. Pro Německo byly zjištěny velmi vysoké komparativní výhody v automobilovém a strojírenském průmyslu.
Vedoucí práce: Marta Nečadová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses