Vliv bankovního úvěrování na hospodářský růst v letech 2000-2017 ve vybraných zemích - Kovanda, Dominik; Jílek, Josef, 1957-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato práce zkoumá vztah mezi objemy úvěrů a hospodářským růstem v kontextu globální finanční krize z roku 2008 ve Francii, Itálii, Německu, Spojeném království, USA, Číně, České republice a Japonsku. Cílem práce je odhalit, zda došlo k fundamentální změně tohoto vztahu po krizi, kdy centrální banky po celém světě byly nuceny přistoupit ke kvantitativnímu uvolňování coby jedinému nástroji oživení hospodářského růstu. Pro analýzu vývoje vztahu byla zvolena korelační analýza, která měla za úkol zjistit, zda a jak se po krizi vztah vývoje sledovaných ukazatelů změnil. Na základě výsledků analýzy nelze jednoznačně označit následky krize za identické v jednotlivých zemích. Naopak následky globální finanční krize z roku 2008 napovídají o tom, že se v každé ze sledovaných zemí následky krize promítly specificky. Následky krize se lišily vzhledem k výchozímu stavu sledovaných ekonomik, jejich politické situaci a dalších charakteristik. Hypotéza, která očekávala jednosměrnou změnu vztahu u všech zemí, byla tedy vyvrácena. Významným zjištěním práce je trend sledovaný napříč všemi zeměmi, který představuje zachovaný vztah mezi růstem peněžní masy a reálným hospodářským růstem v delším časovém intervalu.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses