Výzkum zákaznické spokojenosti vybrané cestovní kanceláře - Hájková, Karen (2019)
Cílem bakalářské práce je posouzení zákaznické spokojenosti vybrané cestovní kanceláře. Zákaznická spokojenost bude zkoumána prostřednictvím korelační analýzy, na základě jednotlivých faktorů spokojenosti a celkové spokojenosti. Teoretická oblast charakterizuje hlavní pojmový aparát vztahující se k objasnění stěžejních faktorů a kritérií nutných pro analýzu druhé, praktické části práce. Rozebírá a objasňuje teoretická východiska jednotlivých používaných kategorií, která jsou využívána pro sledování a hodnocení postupů realizace uskutečňovaného průzkumu.Praktická část bakalářské práce je směrována na konkrétní postupy v uskutečňovaném průzkumu. Tato část přibližuje zjištěné výsledky v práci dané cestovní kanceláře a její jedné pobočky. S pomocí dotazníkového průzkumu sleduje plnění stanovených úkolů. V závěrečné části bakalářské práce je uvedena sumarizace zjištěných skutečností. Na základě těchto poznatků jsou navrženy některé možné přístupy k zákazníkům a ke službám, které jsou jimi požadovány. Pomocí těchto přístupů by mělo dojít k podpoře zákaznické spokojenosti.