Model pro rozpoznání pohlaví zákazníků operátorů mobilních sítí - Štefanová, Lucie (2019)
Cílem práce je na základě dat od operátora sestavit model na predikci pohlaví zákazníků používajících předplacené karty. Data, na kterých se model staví, pochází od zákazníků, kteří přešli z předplacené karty na tarifní plán. Použitou metodou pro řešení úlohy je logistická regrese, konkrétně varianta s binární vysvětlovanou proměnnou. Součástí práce je také úprava datového souboru pomocí shlukové analýzy a různé přístupy k výběru proměnných, které do modelu vstupují. Vytvořeno bylo několik modelů na základě různé úpravy dat, které se následně porovnaly pomocí hodnoty Akaikeho informačního kritéria. Poslední část práce obsahuje vyhodnocení výsledného modelu na základě metrik vycházejících z klasifikační tabulky, ROC křivky a hodnoty AUC. Mezi hlavní zjištění práce patří, že největší vliv na rozhodnutí o pohlaví zákazníka má značka telefonu, který používá, a informace o délce hovoru a počtu poslaných SMS zpráv. Dalším zjištěním je, že model dokáže na základě telekomunikačních dat lépe predikovat ženy než muže.