Citlivost kompromisní varianty na vybrané změny ve váhovém vektoru při použití metody ELECTRE III - Vacková, Alena; Sekničková, Jana; Fiala, Petr, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vícekriteriální analýzy obnovitelných zdrojů energie. Práce se zaměřila na 9 fotovoltaických a 12 větrných elektráren, které jsou ohodnoceny dle ekonomických, environmentálních, sociálních a inovačních kritérií. Hlavním cílem této práce je provedení analýzy citlivosti kompromisní varianty na změnu váhového vektoru, tj. určit intervaly vah, v rámci kterých se získané řešení nemění. Práce stanovený problém řešila pomocí metody vícekriteriálního rozhodování ELECTRE III se zaměřením se na chování první indiferenční třídy.Práce uvažuje dvě, tři a čtyři kritéria, přičemž v případě tří kritérií rozebírá dva způsoby změn vah. Ve všech případech předpokládá, že změny všech vah jsou přímo závislé na změně jedné váhy. Analýza citlivosti se zabývá jak konkrétními příklady, tak i speciálními případy na obecné rovině. Práce srovnává numerický přístup s využitím matematického modelu, jejichž výsledky jsou v souladu.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses