2D grafika a animace v počítačových hrách - Kučva, Lukáš (2019)
Videohry jsou dnes již po několika desetiletích své existence nepochybně pevnou součástí zábavního průmyslu. Není tak divu, že jejich vizuální stránka prochází neustálými inovacemi tak, aby herní světy působily co nejvíce živě a poutavě. To se samozřejmě netýká pouze her v trojrozměrném prostoru. Ba naopak, 2D hry se dnes těší stále vysoké popularitě a to hlavně na poli nezávislých titulů nebo her pro mobily. Co je potřeba k vytvoření vizuální stránky takové hry? A jak se dnešní způsoby tvorby grafiky a animace liší od způsobů tradičních? Teoretická část práce přináší popis základních historických milníků v tvorbě animace jak celkové, tak přímo té herní. Díky tomu čtenář získá znalosti souvislostí se vznikem a aplikací různých technik tvorby, na něž pak bude navázáno v dalších kapitolách. Důležitá část práce je poté věnována přímo 2D animaci ve hrách a především animaci objektů a postav včetně všech důležitých pravidel. Závěrem teoretické části jsou popsány různé softwarové možnosti pro tvorbu herní animace. Praktickou část tvoří konkrétní projekt spočívající ve vytváření a animaci herní scény pro užití ve dvourozměrné mobilní hře. Cílem bude zmapovat proces vývoje všech podkladů a dále srovnat, které animační techniky jsou pro tento úkol nejvhodnější.