Audiovizuální tvorba pohledem freelancerů - Hladík, Jan (2019)
V této bakalářské práci se věnuji audiovizuální tvorbě, jejím obecně uznávaným charakteristikám a procesům tvorby a porovnávám je s praktickým přístupem nezávislých tvůrců. V teoretické části popisuji jednotlivé druhy audiovizuální tvorby, kterým se freelanceři věnují nejčastěji. Dále se věnuji základním výrazovým prostředkům filmové řeči, jejich charakteristice a pravidlům využití, a popisuji také učebnicový příklad jednotlivých fází výroby audiovizuálního díla. Tento teoretický základ následně konfrontuji s informacemi získanými prostřednictvím rozhovorů s nezávislými profesionály, kteří se audiovizuální tvorbou živí.