Strategická analýza společnosti XYZ - Mikšovský, Lukáš (2019)
Cílem dané bakalářské práce je formulace strategických doporučení společnosti XYZ, s využitím odborných nástrojů strategické analýzy a metod. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část popisuje základní pojmy, metody a postupy analýzy vnějšího okolí, vnitřních zdrojů a schopností společnosti. V praktické části jsou pak tyto metody aplikovány na vybranou společnost. Pro analýzu vnější okolí podniku je použita PESTLE analýza. Analýza mikrookolí je provedena za pomoci analýzy odvětví a analýzy konkurenčních sil. Pomocí analýzy VRIO, finanční analýzy, hodnototvorného řetězce a GE matice jsou poté analyzovány vnitřní zdroje a schopnosti společnosti. Výstupy z daných analýz jsou následně shrnuty ve SWOT analýze, jež odhalí silné stránky, slabé stránky, příležitosti a hrozby, které slouží jako podklad pro finální strategická doporučení, sloužící k budoucímu rozvoji společnosti.