Financování státního dluhu z hlediska dlouhodobé udržitelnosti v letech 2000-2017 - Součková, Sabina (2019)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem státního dluhu a zaměřuje se především na dlouhodobou udržitelnost zadluženosti České republiky. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnocení fiskální udržitelnosti z dlouhodobého hlediska. V teoretické části je popsána dluhová problematika a koncept fiskální udržitelnosti. Praktická část se zabývá analýzou státního dluhu České republiky od roku 2000 až po současnost a jeho fiskální udržitelností. Dále jsou identifikovány hlavní faktory ovlivňující dlouhodobou fiskální udržitelnost. Práce poukazuje na krátkodobou a střednědobou fiskální udržitelnost, avšak z dlouhodobého hlediska je fiskální udržitelnost ohrožena. Největší riziko pro dlouhodobou fiskální udržitelnost v českých podmínkách představují fiskální dopady stárnutí populace, zejména trendy v oblasti důchodových výdajů následovaných výdaji v oblasti zdravotní a dlouhodobé péče.