Koncentrace bankovního sektoru a ziskovost bank v zemích EU v letech 2003 - 2017 - Stehno, Dominik (2019)
Cílem této práce je analýza vývoje národních bankovních sektorů z hlediska koncentrace a ziskovosti. Práce předkládá podrobnou analýzu vývoje koncentrace a ziskovosti národních bankovních sektorů mezi lety 2003–2017, respektive 2008 až 2017 pro ziskovost. V práci byla zamítnuta hypotéza, že mají členské státy Evropské unie homogenní vývoj národních bankovních sektorů. Druhým cílem práce je analyzovat vzájemný vztah koncentrace a ziskovosti. Byl objeven společný trend vývoje v pokrizovém období, avšak korelační analýzy změn neprokázaly silnou závislost mezi indikátory koncentrace a ziskovosti.