Komparace a analýza aplikace francouzského penzijního systému na český penzijní systém (2017) - Giogasová, Alexandra (2019)
Cílem bakalářské práce je komparace penzijního systému Francie a České republiky a následné zjištění, zda je francouzský systém výhodnější či nikoliv. Teoretická část práce se zabývá základními modely sociální politiky, následnému popisu penzijních systémů obou zemí a jejich historickým vývojem. V praktické části práce jsou porovnávány parametry obou penzijních systémů a hrubé náhradové poměry, dále jsou ukázány tři modelové příklady za různé příjmové skupiny a příklad znázorňující příjmy a výdaje při aplikaci francouzského systému.