Vliv principů "privacy by design" a nařízení GDPR na oblast vývoje informačních systémů - Vondrová, Iva (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá ochranou osobních údajů v informačních systémech. Daná problematika je aktuálně velmi diskutovanou otázkou. Nejprve je teoreticky popsán vývoj v ochraně osobních údajů, jsou představeny vybrané principy ochrany osobních údajů. Práce se detailněji zaměřuje na koncept „Privacy by Design“ a evropské nařízení GDPR, tyto přístupy jsou popsány jak na obecné úrovni, tak v souvislosti s informačními systémy. V rámci praktické části jsou nastíněny základní problémy a dodatečné požadavky kladené na informační systémy v souvislosti s ochranou osobních údajů. Cílem práce je navrhnout možná řešení těchto požadavků. Vliv ochrany osobních údajů je demonstrován na příkladu personálního informačního systému a procesech z oblasti personalistiky. V závěru práce je představeno existující řešení implementované na konkrétní informační systém.