Vývoj islandského bankovního sektoru v období 1991–2018 a jeho vliv na hospodářskou krizi v roce 2008 - Černý, Marek (2019)
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnocení významu změn v islandském bankovnictví v letech 1991-2008 v kontextu Velké recese. Hypotéza, že za hloubkou hospodářské krize stála nadměrná a potencionálně nebezpečná velikost bankovního sektoru, byla potvrzena. Po důkladné analýze bankovního sektoru a chování centrální banky, byl za hlavní faktor vzniku hluboké recese označen nejen rozbujelý bankovní sektor, ale i monetární politika centrální banky a její nedostatečný dohled nad bankovním sektorem. Vývoj islandského bankovnictví je zpracován až do roku 2018 a po jeho analýze islandská ekonomika vykazuje znaky stabilní ekonomiky a je vyvozeno, že hospodářská krize je pro Island po všech směrech minulostí.