Analýza vývoje nezaměstnanosti v České republice v letech 2007 – 2017 - Rada, Rostislav; Kozák, Jan, 1990-; Čečrdlová, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v České republice od roku 2007 do 1. poloviny roku 2018. Poskytuje ucelený pohled na trh práce, který je významně ovlivněn nízkou nezaměstnaností. Úvod teoretické části je zaměřen na trh práce a vysvětlení nabídky práce a poptávky po práci. Dále je komplexně popsána nezaměstnanost. Vysvětlena je zde historie nezaměstnanosti, důsledky nezaměstnanosti, státní politika zaměstnanosti a samotný výpočet míry nezaměstnanosti. Poslední část je věnována hospodářskému cyklu a makroekonomickému ukazateli – HDP. Praktická část se v první řadě zabývá analýzou nezaměstnanosti. Předmětem zkoumání jsou tři možné příčiny nízké nezaměstnanosti: ekonomický růst, se zaměřením na zpracovatelský průmysl, aktivní politika zaměstnanosti a věková struktura obyvatel, která cílí na skupinu obyvatel ve věku 15 – 64 let. Zejména díky kombinaci těchto tří faktorů je v České republice velmi nízká nezaměstnanost a na trhu práce je evidován nedostatek pracovní síly. Práce se dále zabývá důsledky nízké nezaměstnanosti. Jelikož existuje spousta negativních jevů kvůli nízké nezaměstnanosti, poslední část práce hledá jejich možná řešení. Analyzovanými řešeními jsou Průmysl 4.0 a migrace. Tyto typy řešení jsou již na trhu práce uplatňovány, proto je zde popsán jejich dosavadní průběh a závěrem jsou stanoveny predikce a doporučení do budoucích let. Přínosem práce je analýza příčin nízké nezaměstnanosti, zhodnocení dopadů nízké nezaměstnanosti a návrh jejich řešení.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses