Daňová uznatelnost finančních nákladů v České republice - Pivoňková, Aneta (2019)
Diplomová práce se zabývá tématem daňové uznatelnosti finančních nákladů v České republice. Hlavním cílem této práce je analyzovat vliv implementace pravidla směrnice ATAD omezující uznatelnost nadměrných výpůjčních výdajů do českých právních předpisů na daňovou povinnost 200 největších společností ČR podle tržeb za rok 2017 za využití údajů z databáze Albertina. Předmětem teoretické části diplomové práce je vymezení podmínek uznatelnosti finančních nákladů a analyzování mezinárodních iniciativ proti vyhýbání se daňovým povinnostem v oblasti finančních nákladů. Navazující praktická část demonstruje na vzorku 200 největších společností ČR výpočty vztahující se k finančním nákladům a srovnává situaci společností před a po implementaci směrnice ATAD. Z provedené analýzy vyplynulo, že většině společností nebudou vznikat daňově neuznatelné finanční náklady před ani po implementaci směrnice ATAD. Za hlavní příčinu tohoto výsledku je považováno zejména mírné nastavení pravidel daňové uznatelnosti finančních nákladů podle českého ZDP.