Efekt hodnocení prodejců na finální ceny v aukcích na eBay.com - Pernický, Tomáš; Miklánek, Tomáš; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato práce si klade za cíl analýzu vlivu hodnocení prodejce na jeho výsledné ceny v aukčníchformátech auction a buy it now na eBay. Pro tyto účely byla extrahována data o 103 239ukončených aukcích mobilních telefonů od unikátních prodejců. Modelem regresnídiskontinuity byl zkoumán průměrný lokální efekt na hranici zlomu s hodnocením prodejce100 %. Z empirické analýzy vyplynuly dva hlavní závěry. Za prvé, zvýšení celkového počtuhodnocení prodejce o 1 % zvyšuje průměrné ceny aukcí o 0,011–0,015 % u formátu buy it nowa o 0,017–0,03 % u formátu auction. Tento výsledek je statisticky signifikantní a robustníkolem dalších fokálních bodů. Za druhé, prodejci s procentuálním hodnocením 100 % získávajíve formátu buy it now v průměru o 0,95–3,47 % nižší vítězný příhoz, ale naopak ve formátuacution o 6,15–11,62 % vyšší než kontrolní skupina s nižším hodnocením o jeden procentníbod. Marginální zvýšení hodnocení prodejce však v tomto případě není dostatečně robustní,aby se dalo generalizovat jako dokázaný efekt.
Vedoucí práce: Tomáš Miklánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses