Trendy v Social CRM implementované v podnikoch - Ďurica, Matej (2019)
Táto diplomová práca na tému „Trendy v Social CRM implementované v podnikoch“ sa zaoberá prieskumom využitia Social CRM na komunikáciu a propagáciu slovenských a českých spoločností pomocou sociálnych sietí a navrhnutím spôsobu zlepšenia využitia Social CRM pre spoločnosti, ktoré Social CRM nepoužívajú v plnej miere alebo vôbec. Sekundárnym cieľom tejto diplomovej práce je vytvorenie a vyhodnotenie hypotéz, súvisiacich s touto témou. Na základe slovenských, českých a zahraničných prieskumov bolo stanovených 12 hypotéz, ktorých potvrdenie respektíve vyvrátenie bolo preskúmané pomocou dotazníka rozoslaného slovenským a českým spoločnostiam. Výsledkom diplomovej práce je zobrazenie aktuálneho stavu využitia systému CRM a sociálnych sietí v spoločnostiach v Slovenskej a Českej republike a vyslovenie možností zlepšenia, ktoré by mohli spoločnostiam pomôcť pri využívaní sociálnych sietí v spojení so systémom CRM v plnej miere. Táto diplomová práca podrobne analyzuje vzťah systému CRM a sociálnych sietí u skúmaných slovenských a českých spoločností, ktoré tieto obe prvky využívajú. Práca môže byť použitá ako dokumentácia k tomu na čo si majú dať spoločnosti pozor pri plánovaní, budovaní alebo zlepšovaní svojej sociálnej siete ako aj systému CRM, ale hlavne k tomu čo používať, aby bol ich prínos zo sociálnych sietí v spojení so systémom CRM čo najväčší.