Porovnání připravenosti tepelných čerpadel a klimatizačních zařízení na IoT - Vágner, Robert; Andera, Michal, 1984-; Kirchner, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
IoT je fenomén 21. století, který posouvá komplexitu digitální komunikace mezi objekty na novou úroveň. Tepelná čerpadla jsou ekologickou formou vytápění objektů bez lokálních emisí a náklady na vytápění a chlazení budov jsou stěžejní položkou v celkových nákladech na provoz budov. Využití IoT v chlazení a vytápění budov může výrazným způsobem ovlivnit provozní náklady a také zlepšit spolehlivost zařízení a komfort koncového uživatele. Cílem práce bylo ověřit, jak jsou tepelná čerpadla připravena na IoT v porovnání s klimatizačními zařízeními a jaké komunikační protokoly jsou v HVAC odvětví využívány pro integraci do systémů managementu budov. V práci bylo využito metod rešerše, analýzy a vícekriteriálního hodnocení variant. Na základě provedeného výzkumu práce dospěla k závěru, že v porovnání s klimatizačními zařízeními je segment tepelných čerpadel připraven na IoT méně. Výrobci v segmentu tepelných čerpadel by se měli více soustředit na doručování opravdové přidané hodnoty pro koncového uživatele pomocí funkcionalit, které nesou znaky IoT, než na vytváření aplikací a platforem, které IoT pouze imitují a představují pouhé „gimmicks“ nebo „controllables“ pro účely prodejní argumentace.
Vedoucí práce: Michal Andera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses