Návrh procesu Configuration Managementu pro státní oblastní archivy - Dušek, Vladimír (2020)
Cílem této práce je navrhnout proces Configuration Managementu dle metodického rámce ITIL pro státní oblastní archivy. V rámci teoretické části jsou představeny základní principy řízení IT v organizacích, tedy definice základních pojmů, metodiky, rámce a standardy pro oblast IT managementu. Dále je zde představena knihovna ITIL, zejména jednotlivé verze a v jejich rámci publikace a klíčové procesy. Jsou zde rovněž zmíněny certifikace a možnosti využití ITILu ve státní správě. V závěru teoretické části se nachází úvod do archivnictví na území ČR, tedy organizační struktura archivů, základní činnosti a role IT v archivech.Praktická část této práce se zabývá samotným návrhem procesu Configuration managementu pro státní oblastní archivy. V úvodu je představen návrh katalogu IT služeb, který shrnuje všechny IT služby poskytované státním oblastním archivem. Samotný návrh Configuration managementu pak obsahuje všechny klíčové části potřebné pro efektivní fungování procesu včetně navrhovaného postupu zavedení a ověření proveditelnosti návrhu.