Průběh hospodářského cyklu v letech 2000 až 2017 a jeho dopad na nezaměstnanost v ČR ve srovnání se zeměmi OECD - Novák, Vojtěch; Czesaný, Slavoj, 1940-; Dyba, Karel, 1940-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je analýza příčin a dopadů hospodářského cyklu České republiky, jakožto jedné z členských zemí Visegrádské skupiny a následná komparace dat s průměrem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Cíl práce je naplněn pomocí analýzy makroekonomických indikátorů v období let 2000 – 2017. Teoretická část je věnována definování základních makroekonomických ukazatelů, jako je trh práce, hospodářský cyklus či hospodářská politika. V praktické části došlo k analýze základních makroekonomických ukazatelů, které jsou čerpány z databáze OECD. Na základě dat z tabulek a grafů byl potvrzen fakt, že země Visegrádské skupiny konvergují k průměru OECD. Hlavním výstupem diplomové práce je vyvrácení hypotézy, že Česká republika se v letech 2000 až 2017 v rámci Visegrádské skupiny nejvíce přiblížila k průměru zemí OECD.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses