Hospodářský vývoj v České republice a ve vybraných zemích eurozóny mezi lety 2007 a 2017 - Havlíček, Jiří; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou hospodářského vývoje v České republice a ve vybraných zemích eurozóny mezi lety 2007 a 2017. Nejprve je popsána teorie mezinárodní ekonomické integrace, přičemž důraz je kladen především na teorii optimálních měnových oblastí, jako klíčovou teorii v problematice měnové unie. Poté jsou popsány nejvýznamnější mezinárodní smlouvy pro vytvoření a fungování evropské měnové unie a domluvené podmínky v rámci těchto dohod. Následuje srovnání ECB a ČNB, jelikož jde o instituce s klíčovým vlivem na stabilitu a kvalitu měny. Hlavní část práce tvoří analýza makroekonomických ukazatelů: HDP na obyvatele, obchodní bilance, inflace, veřejného deficitu, veřejného dluhu, trhu práce, produktivity práce a jednotkových mzdových nákladů mezi lety 2007 a 2017 v České republice, eurozóně, Německu, Portugalsku a Rakousku. Ani v jednom případě se nejeví přechod od koruny k euru jako výhodný krok. Státy eurozóny navíc chronicky porušují některá nastolená pravidla fiskální politiky. Závěrem práce tedy je, že pro českou ekonomiku bude výhodnější i nadále česká koruna a odkládání vstupu do eurozóny.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses