Ekonomická analýza zaměstnanosti cizinců a jejich postavení na trhu práce v České republice v letech 2007 – 2018 - Šebestová, Nikola; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá zaměstnaností cizinců a jejich postavením na trhu práce v České republice v období 2007–2018. Základním cílem práce je potvrzení hypotézy, že cizinci nepředstavují hrozbu pro trh práce. Teoretická část představuje teorii migrace a trh práce. Praktická část je rozdělena do tří částí. První část se zabývá základní právní legislativou spojenou s pobytem a zaměstnaností cizinců na území České republiky. Druhá část se věnuje ekonomické analýze zaměstnanosti cizinců především z jejich národnostního zastoupení, podle typu postavení v zaměstnání a podle struktury zaměstnanosti. V třetí části je vypracována SWOT analýza, která potvrzuje, že cizinci mají pozitivní vliv na českou ekonomiku, a že jsou velmi důležití pro fungování českého trhu práce. Slabou stránkou pobytu cizinců na území České republiky je existence šedé ekonomiky, práce na černo a špatné zacházení s cizinci v zaměstnání.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses