Srovnání výkonnosti ekonomik V4. - Šebesta, Ondřej; Breňová, Lubomíra, 1948-2025; Krameš, Jaroslav, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Cílem diplomové práce je srovnání ekonomické výkonnosti zemí Visegrádské skupiny za období 2010-2018. Srovnání je provedeno pomocí komplexní sady ekonomických ukazatelů, které jsou používány pro mezinárodní srovnání ekonomické výkonnosti. Mezi hlavní zkoumané ukazatele patří hrubý domácí produkt, nezaměstnanost a inflace, které jsou vhodně doplněny dalšími alternativními ekonomickými ukazateli. Na základě analýzy dat evropského statistického úřadu vykazuje nejvyšší výkonnost ekonomika České republiky, následována Slovenskem. Na třetí pozici se umístilo Polsko, jehož ekonomika vykazuje největší růstové tendence v rámci Visegrádské skupiny. Naopak nejnižší výkonnost ekonomiky vykazuje Maďarsko, které si vedlo nejhůře v rámci většiny sledovaných ukazatelů. Největším přínosem práce je použití mnoha alternativních ekonomických ukazatelů, které jsou v rámci ekonomické analýzy často opomíjeny.
Vedoucí práce: Lubomíra Breňová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses