Návrat žen z rodičovské dovolené zpět do zaměstnání a kombinace rodinného a pracovního života - Irová, Kateřina (2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou návratu žen z rodičovské dovolené zpět do zaměstnání a kombinací rodinného a pracovního života. Cílem práce je na základě dotazníkového výzkumu určit soubor přístupů, které ostatní firmy mohou aplikovat, pro dosažení lepších podmínek pro ženy, vracející se z rodičovské dovolené, a usnadnění kombinace pracovního a rodinného života svých zaměstnanců. Dotazníkový výzkum byl postaven na osobních rozhovorech se zástupci firmy. Výsledky výzkumu ukazují, že firmám se nejvíce vyplatí osobní přístup k zaměstnancům, především v období mateřské a rodičovské dovolené. Dále také vysoká flexibilita pracovních úvazků, nabízená ideálně všem zaměstnancům, stejně jako důvěra v zaměstnance. Největší problémy můžeme najít na pozicích, kde se pracuje na směny, protože taková pracovní místa nenabízejí skoro žádnou časovou flexibilitu. S takovými pozicemi firmy zatím pracovat neumí.