Hmotná podpora rodin v České republice se zaměřením na rodiny střední třídy v roce 2018 - Havelková, Tereza; Bartůsková, Lucia; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se zabývá hmotnou podporou rodin střední třídy ze strany státu pomocí sociálních dávek. Rodinné dávky jsou klíčovým nástrojem podpory rodin a pomáhají tak předcházet chudobě rodin s dětmi. Nastavení jednotlivých parametrů rodinné politiky včetně sociálních dávek pro rodiny s dětmi má širokosáhlé dopady napříč různými oblastmi sociální politiky, společnosti i celé ekonomiky. Práce podává přehled o poskytovaných rodinných sociálních dávkách a jejich aktuální úpravě z hlediska nároku, valorizace a formy výpočtu jejich výše. V práci je sumarizováno aktuální nastavení rodinných dávek a jsou představeny návrhy změn na základě analýzy vývoje výdajů na jednotlivé dávky. Nejzásadnější navrhovanou změnou je vytvoření alternativní konstrukce rodičovského příspěvku navázaného na předchozí pobíranou mzdu se záměrem pomoci zejména rodinám střední třídy překlenout období významného výpadku jejich příjmů způsobeného narozením dítěte. Navrhovaná změna by znatelně redukovala propad příjmů domácností střední třídy během setrvání rodiče na rodičovské dovolené a s odstupem několika let by zároveň přinesla významné úspory veřejných financí.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses