PŮSOBENÍ FISKÁLNÍ POLITIKY NA HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS V ČR MEZI LETY 1997 A 2017 : DŮRAZ NA STABILIZAČNÍ FUNKCI ROZPOČTOVÉ POLITIKY - Peták, Marek (2019)
Diplomová práce se zabývá působením fiskální politiky na hospodářský cyklus v ČR v období 1997 – 2017. Vztah rozpočtové politiky a hospodářského cyklu je zkoumán z pohledu fiskálních multiplikátorů, z pohledu veřejného zadlužení a z pohledu stabilizační funkce fiskální politiky. Je zjištěno, že za nízkými hodnotami fiskálních multiplikátorů v ČR stojí strukturální a konjunkturální charakteristiky ekonomiky. Ačkoli ČR patří k nejméně zadluženým státům EU, srovnání s Německem ukazuje, že Německo za roky 2007 – 2017 postupovalo výrazně rozpočtově odpovědněji. Fungování stabilizační funkce fiskální politiky v ČR dokazuje, že její nástroje působí častěji proticyklicky než procyklicky. Celkový proticyklický efekt je částečně kompenzován občasnou procyklickou účinností diskrečních nástrojů. Srovnání ČR s Německem přináší důkazy o silnějších stabilizátorech v ČR.