PŮSOBENÍ FISKÁLNÍ POLITIKY NA HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS V ČR MEZI LETY 1997 A 2017 : DŮRAZ NA STABILIZAČNÍ FUNKCI ROZPOČTOVÉ POLITIKY - Peták, Marek; Štěpánek, Pavel; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá působením fiskální politiky na hospodářský cyklus v ČR v období 1997 – 2017. Vztah rozpočtové politiky a hospodářského cyklu je zkoumán z pohledu fiskálních multiplikátorů, z pohledu veřejného zadlužení a z pohledu stabilizační funkce fiskální politiky. Je zjištěno, že za nízkými hodnotami fiskálních multiplikátorů v ČR stojí strukturální a konjunkturální charakteristiky ekonomiky. Ačkoli ČR patří k nejméně zadluženým státům EU, srovnání s Německem ukazuje, že Německo za roky 2007 – 2017 postupovalo výrazně rozpočtově odpovědněji. Fungování stabilizační funkce fiskální politiky v ČR dokazuje, že její nástroje působí častěji proticyklicky než procyklicky. Celkový proticyklický efekt je částečně kompenzován občasnou procyklickou účinností diskrečních nástrojů. Srovnání ČR s Německem přináší důkazy o silnějších stabilizátorech v ČR.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses