Analýza konkurenceschopnosti prostřednictvím indexu RCA (revealed comparative advantages) - Chung, Su Won (2019)
Diplomová práce se věnuje pojmům konkurenceschopnosti, komparativní výhodě a vnitro-odvětvovému obchodu. Komparativní výhody ČR, Německa, Švédska, Jižní Koreje a Austrálie jsou měřeny různými indexy odhalujícími komparativní výhody (RCA). Z výsledků analýzy se podařilo zjistit, že v odvětvích majících největší komparativní výhody, byl ve většině případů přítomen branding na podnikové úrovni. Výzkum je postaven na datech, která byla získána pro vybrané země mezi lety 2001 a 2017 na základě harmonizovaného systému členění komodity. Výjimkou je případ Austrálie, neboť se jedná o zemi mající vysoký podíl HDP ve služebním sektoru. Analýza komparativní výhody byla založená pouze na zkoumání obchodní bilance, jednalo se tedy o analýzu komodit či zboží, a nepracovala s výkonovou bilancí zahrnující služby. Indexy RCA však nebyly schopny zahrnout všechny klíčové determinanty, které byly do určité míry dovysvětleny analýzou vnitro-odvětvového obchodu. Podařilo se zjistit, že některá odvětví, v nichž mají vybrané země největší komparativní výhody, vykazovala znak vertikálního vnitro-odvětvového obchodu nízké kvality, tzn. že dané odvětví produkuje výrobky s nižší přidanou hodnotou. Takový charakter obchodu nepřispívá k růstu bohatství domácích subjektů. Vzhledem k tomu, že cílem národní konkurenceschopnosti je zvyšovat či udržovat vysokou životní úroveň, a klíčovým faktorem je dosahování vysokých příjmů domácích subjektů, mít velkou komparativní výhodu vždy neznamená, že je dané odvětví konkurenceschopné.