Vliv sdílené ekonomiky na možné snížení budoucích rizik českého trhu práce v letech 2018 až 2028 - Suchánek, Eduard; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem diplomové je predikovat efekt sdílené ekonomiky na snížení očekávaných rizik načeském trhu práce. V roce 2019 nejsou tato rizika vysoká, nezaměstnanost v Českérepublice je jedna z nejnižších v Evropské unii, ale situaci mohou změnit modernítechnologie nebo i hospodářská, respektive finanční krize. Odhady budoucích rizik natrhu práce se napříč studiemi a časem liší. V práci je provedena analýza dat z roku 2018,která ukazuje, že počet zaniklých pracovních míst bude v důsledku nových technologiípřevyšovat pokles pracovních sil na začátku roku 2029 o 300 000. Předchozí studie, kteréjsou zkoumány v teoretické části, však počítaly se stejným úbytkem pracovních míst jakopracovních sil. Analýza sdílené ekonomiky jako zdroje příjmu pro nezaměstnané ukazuje,že sdílená ekonomika může mít v následujících letech vliv na snižování rizik na českémtrhu práce, zejména pak na riziko dlouhodobé nezaměstnanosti. Pomoci může také vesnížení diskriminace na českém trhu práce. Větší pozitivní vliv sdílené ekonomiky na trhpráce je předpokládán v případě, že Českou republiku zasáhne hospodářské krize, než vdobě zvyšování rizik v důsledku digitalizace a robotizace.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses