Porovnání predikcí jednopopulačních a vícepopulačních modelů úmrtnosti - Kolář, Bořivoj (2019)
Tato práce se zabývá porovnáním predikcí jednopopulačních a vícepopulačních modelů úmrtnosti.Cílem práce je zhodnotit, zda je vhodnější k modelování úmrtnosti použití jednopopulačních,či vícepopulačních modelů. Práce se zabývá podrobněji třemi modely. Lee-Carterův aRenshaw-Habermanův jsou klíčové v případě stochastického přístupu k modelování úmrtnostia Gompertz-Makehamův je klíčový u lineárních modelů. Jednopopulační modely úmrtnostijsou v praktické části ilustrovány na datech týkajích se České republiky. Vícepopulační modelypopisují úmrtnost v České republice na základě dat ze zemí střední Evropy - Českérepubliky, Maďarska, Rakouska a Slovenska. Modely jsou v závěrečné části práce navzájemporovnány graficky a pomocí MSE a jsou zmíněny jejich jednotlivé výhody a nevýhody.