Faktory ovlivňující řízení změn ve firmě - Blažek, Igor; Háša, Stanislav, 1974-; Cejthamr, Václav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá řízením změn. Úvod se věnuje nejdříve obecnému popisu změn, ke kterým dochází v životě firem. Na to navazuje část, která popisuje firmu SWISS-FORM, ve které se prováděl výzkum. Úvod končí určením cílů práce. Ty jsou vytyčeny takto: prostudováním odborné literatury v oblasti change managementu, navrhnout účinné cesty, jak dosáhnout přijetí změn, navrhnout způsoby, jak zavedené změny udržet dlouhodobě při životě. Na úvod navazuje teoretická část, která je zaměřena primárně na přístupy k řízení změn a na faktory, které ovlivňují přijímání a udržitelnost zavedených změn. Na základě studia odborné literatury byly přístupy k řízení změn rozděleny na dvě hlavní kategorie – manažerský a participativní přístup. Dále bylo identifikováno jedenáct faktorů, které ovlivňují přijímání a udržitelnost zavedených změn. Ty byly rozděleny, podle svého dopadu, na hlavní, sekundární a podpůrné. Jako hlavní výzkumná metoda byla zvolena metoda případové studie. Data pro výzkum byla sesbírána ve firmě SWISS-FORM pomocí rozhovorů se šesti zaměstnanci, dotazníku, vyplněného třiadvaceti zaměstnanci, a studiem firemních dokumentů. Na základě vyhodnocení všech dat byla formulována doporučení, a to jak pro přístup k řízení změn, tak i pro každý faktor ovlivňující přijetí a udržení změny.
Vedoucí práce: Stanislav Háša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses