Analýza dopravní obslužnosti vybraných krajů ČR - Najvárek, Petr (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním dvou z nejvýznamnějších integrovaných dopravních systémů v České republice, systémů PID a ODIS. Analýzy se zaměřují především na městy vlastněné dopravce DPP (Dopravní podnik Praha) a DPO (Dopravní podnik Ostrava), kteří se dají považovat za hlavní dopravce v jednotlivých systémech a kteří provozují zejména MHD na území Prahy, respektive Ostravy. Tyto podniky mají totiž, na rozdíl od ostatních, zpravidla soukromých, dopravců provozujících dopravu v těchto integrovaných systémech, povinnost vydávat veřejné výroční zprávy. Práce tak čerpá z těchto ročenek, dále z ročenek SDP (Sdružení dopravních podniků), dat poskytnutých společnostmi KODIS a ROPID a částečně i z dat Českého statistického úřadu. Práce sleduje zejména časové řady (zpravidla v období mezi roky 2001-2017) vybraných ukazatelů o veřejné dopravě, a metodami popisné statistiky se snaží sledovat vývoj v čase, zjistit, zda došlo ke zlepšení, či zhoršení daných ukazatelů o veřejné dopravě a taktéž se snaží porovnat 2 zmiňované systémy veřejné dopravy mezi sebou. Ze zajímavých zjištění lze jmenovat například velice pozitivní vývoj nízkopodlažnosti jak v elektrické, tak neelektrické trakci (v roce 2017 činil podíl nízkopodlažnosti u tramvají v obou městech přibližně 43,5 %, v autobusovém provozu tento podíl přesahoval úroveň 80 %). Zejména u tramvajové dopravy šlo nárůst téměř z nulových hodnot. Velmi překvapivý vývoj pak byl zaznamenán v analýzách zabývajících se zaměstnanci. Navzdory očekávání připadá na jednoho řidiče elektrické i neelektrické trakce více ujetých kilometrů v ostravském provozu (v roce 2017 činil v průměru rozdíl kilometrů připadajících na 1 řidiče v tramvajovém provozu 6220 vozokilometrů, v autobusovém provozu 1635 vozokilometrů.). V rámci investic do vozov