Vytváření investičních strategií pomocí analýzy časových řad - Sagl, Dominik (2019)
Tato bakalářská práce je zaměřena na souhrnnou analýzu časových řad pro predikci výnosů akciových titulů a indexů za použití metod predikce časových řad. Dále si kladu za cíl vytvořit predikce jednotlivých časových řad na několik období dopředu a otestovat jejich kvalitu. V rámci predikce používám jednoduché metody společně s metodou bootstrap a modelem ARIMA. Na těchto metodách predikuji výnosy akcii a indexů, pomocí kterých předpovídám možný budoucí vývoj na pěti leté období. Metody učím na datech od roku 2009 do roku 2016. Poté skutečný vývoj výnosů pro rok 2017 porovnávám se zkoumanými metodami a na základě vypočítaných měr přesnosti vybírám nejlepší predikční metodu. V práci reprezentuji drobného investora, který si z vybraných akcií a indexů vytvoří portfolio, které poté optimalizuje za použití Markowitzovy metody. Optimalizaci portfolia modeluji dle dvou předpokladů. Prvním je předpoklad minimální směrodatné odchylky, která reprezentuje riziko. Druhý předpoklad je nejlepší hodnota sharpe ratio, které představuje nejlepší poměr mezi výnosem a rizikem v portfoliu. Na základě nejlepší zvolené predikční metodě poté upravuji portfolio a zanalyzuji, jakým způsobem tato metoda ovlivní budoucí složení portfolia.