Index kreativity, jeho modifikace a uplatnitelnost v podmínkách hodnocení ekonomické výkonnosti krajů ČR za rok 2017 - Hájková, Eva (2019)
Diplomová práce se zabývá tématem kreativní ekonomiky. Zkoumání kreativní ekonomiky a jejích ukazatelů je v současné době aktuální zejména kvůli potřebě zkoumaní i alternativních ukazatelů výkonnosti ekonomiky. Cílem práce bylo zhodnotit postavení krajů České republiky podle modifikovaného indexu kreativity v roce 2017. Diplomová práce se tak zabývá přímo definicemi kreativní ekonomiky, kreativní třídy a kreativních regionů, a také obsahuje samotný výpočet hodnot indexu kreativity v krajích ČR za rok 2017. V práci byly ověřovány dvě hypotézy. První z hypotéz se potvrdila s tím, že platí, čím je významnější krajské město v rámci sídlení struktury České republiky, tím vyšších hodnot nabývá modifikovaný index kreativity v tomto kraji. Druhá z hypotéz byla vyvrácena. Neplatí tedy tvrzení, že vyšší hodnota modifikovaného indexu kreativity indikuje vyšší hodnotu HDP na obyvatele v tomto kraji.