Vliv nahrazení chybějících pozorování na vybrané statistické analýzy - Nováková, Lucie (2019)
Tato bakalářská práce je věnována problému chybějících pozorování v datech. Zabývá se příčinamia mechanismy vzniku chybějících pozorování a především se zaměřuje na metody,kterých lze využít při práci s nimi. Cílem práce je popsat některé metody přístupu k chybějícímdatům a prozkoumat jejich vliv na vybrané statistické analýzy. Práci je možné rozdělit nateoretickou a praktickou část. V teoretické části nejprve dochází k popisu důvodů vzniku chybějícíchdat a představení typů a mechanismů vzniku chybějících dat. Těžištěm teoretické částipráce je představení a důkladný popis osmi vybraných metod přístupu k chybějícím datům.Tyto metody jsou v práci rozděleny do dvou základních skupin, na eliminační a imputační.Imputační metody jsou dále děleny na deterministické a stochastické. Závěr teoretické částije věnován představení metod a nástrojů explorační a shlukové analýzy, které jsou využityv praktické části. Praktická část práce demonstruje vliv odstranění nebo nahrazení chybějícíchpozorování reálného datového souboru pomocí metod popsaných v teoretické části navýstupy explorační a shlukové analýzy s využitím programovacího jazyka R.