Analýza a komparace vývoje makroekonomických veličin české a slovenské ekonomiky v kontextu transformačních procesů v období 1990-1999 - Hynek, Tomáš (2019)
Diplomová práce analyzuje a komparuje vývoj makroekonomických veličin na území České republiky a Slovenské republiky v období transformace mezi lety 1990-1999. Cílem této práce je provést analýzu HDP, inflace, nezaměstnanosti, platební bilance a státního zadlužení ve vybraných zemích a porovnat je mezi oběma zeměmi. Aktuálnost tématu spočívá v popisu vývoje hlavních makroekonomických veličin a analýze příčin, které ovlivňovaly jejich chování. Nalezení vzájemných vztahů mezi nejvýznamnějšími veličinami národního hospodářství se snahou je ovlivnit, patří k cílům každé vlády nebo centrální banky. Hlavním úkolem práce je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, která zní: z pohledu vývoje makroekonomických ukazatelů zvládla Česká republika transformaci ekonomiky lépe, než Slovenská republika. Teoretická část práce definuje jednotlivé makroekonomické ukazatele, způsob jejich měření a popisuje základní fakta fungování centrálně plánované ekonomiky. V praktické části je provedena analýza na základě vývoje vybraných ukazatelů. Mimo hlavní zmíněné ukazatele jsou analyzovány výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti, průběh jednotlivých fází privatizace a výše veřejného zadlužení. Na základě analýzy a komparace bylo zjištěno, že HDP, nezaměstnanost a státní zadlužení se vyvíjelo lépe na území České republiky. Pouze vývoj platební bilance zvládla lépe Slovenská republika a inflace se vyvíjela v obou státech téměř stejně. Hypotéza je na základě uvedených výsledků potvrzena a platí, že z pohledu vývoje makroekonomických ukazatelů zvládla Česká republika transformaci ekonomiky lépe než Slovenská republika.