Security model pro Self service BI tabular cube - Pátková, Nikola (2019)
Cílem této práce bylo vytvoření návrhu a následná implementace funkčního security modelu pro SSAS Tabular datovou kostku. Tabulární datový model byl vytvořen za účelem automatizace manuálního reportu, podpory samostatnosti uživatelů, a tak i zabezpečení tohoto modelu bylo navrženo tak, aby bylo možné ho spravovat odpovědnými uživateli. V rámci tohoto bezpečnostního modelu byla vytvořena stránka v aplikaci sharepoint, která obsahuje seznam uživatelů a jim přidělených práv, který bude spravován pověřenými uživateli. V době vytváření této práce měl přístup k tomuto listu pouze tým vývojářů. Pro takové řešení bylo použito dalších technologií, mezi které patří například Access Control List tabulky nacházející se v relační databázi, kde jsou data ze sharepointu uchovávána, a pro získání a vložení těchto dat do relační databáze je využita technologie SQL Server Integration Services.V první části práce autorka seznámila čtenáře s technologiemi a s pojmy souvisejícími s tématem této práce, v části druhé bylo analyzováno podobné řešení zabezpečení reportů a následně současný stav tabulárního modelu a jeho zabezpečení. V části následující byl již popsán samotný proces návrhu a implementace security modelu do tabulární datové kostky.