Analýza sentimentu príspevkov sociálnej siete Twitter - Šťastná, Lenka (2019)
Nárast používania sociálnych sietí a tvorby ich obsahu jednotlivcami, zdieľanie názorov a vyjadrení k rôznym témam, či hodnotenie produktov bežnými užívateľmi má za následok zvýšený záujem o skúmanie týchto príspevkov, ich analýzu a ďalšie využitie. Fakt, že názor je jedným z hlavných ovplyvňovateľov ľudského správania si uvedomujú najmä firmy, ktorých image je ohrozený dnes najmä tým, že typické Word-of-Mouth nadobúda online podobu a jednotlivci ním môžu zasiahnuť oveľa väčšie množstvo ďalších ľudí a ovplyvniť ich postoj k danej firme. Firmy si tento trend uvedomujú a snažia sa zakomponovať nástroje, ktorými by tieto príspevky využitím analýzy sentimentu skúmali, do svojich procesov. Práve kvôli zvýšenému záujmu o tieto nástroje a problematiku analýzy sentimentu sa práca zaoberá teoretickými konceptmi a aplikáciou analýzy, kde hodnotí štyri online dostupné nástroje, porovnáva ich na základe bežnej funkcionality, ale aj tvorby analýzy pre jedenásť tém alebo produktov rôzneho druhu. Okrem porovnávania a vyhodnotenia nástroja s najlepšou funkcionalitou, za ktorý možno považovať nástroj Brand24, práca prináša aj náhľad na problémy, ktoré boli predstavené v teoretickej časti a identifikované aj počas tvorby konkrétnych analýz a to napríklad problém sarkazmu, štýlu písania na sociálnych sieťach alebo problém práce s komparatívnymi názormi.