Self Service Business Intelligence nástroje - komparace Power BI a Pyramid 2018 - Le, Cuong Manh (2019)
Bakalářská práce s názvem Self-Service Business Intelligence nástroje - komparace Power BI a Pyramid2018 má stanoveny dva hlavní cíle. Prvním hlavním cílem práce je analýza a deskripce trendu zvaného SSBI (Self-Service Business Intelligence). Tomuto tématu jsou věnovány kapitoly 1 a 2, kde je popsán vývoj, architektura a problémy, které sebou BI přístup přináší. V návaznosti na problémy tohoto přístupu je představen SSBI přístup, který řeší nedostatky předešlého přístupu. Druhým hlavním cílem práce je popis a komparace vybraných SSBI nástrojů. V tomto případě se jedná o nástroje Power BI a Pyramid2018, které byly vybrány z reportu společnosti Gartner. V rámci praktické části práce, která se zaměřuje na naplnění druhého stanoveného cíle, jsou krátce charakterizovány porovnávané nástroje a dále je představena vytvořená metodika hodnocení pro komparaci SSBI nástrojů. Výchozí metodou, která byla upravena do odpovídající formy pro potřeby této komparace, byla zvolena metoda pořadí s váhami. Do metodiky byly dále zasazeny 4 oblasti hodnocení (Konektivita, Vizualizace, Kolaborace a Dashboard), kterým byly přiřazeny váhy na základě výsledků získaných z provedeného dotazníkového šetření. Po krátké charakteristice komparovaných SSBI nástrojů a vytvoření metodiky hodnocení se přešlo ke komparaci zvolených nástrojů na základě vybraných oblastí. V části vyhodnocení je posouzeno, jak úspěšně nástroje obstály v jednotlivých kritériích a kterým oblastem by měly společnosti vyvíjející tyto nástroje věnovat svou pozornost.