Porovnání zavádění DevOps v korporacích - Němec, Jan; Ženíšek, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Zaměřením této bakalářské práce je porovnání zavádění DevOps v korporacích. Hlavním cílem bakalářské práce je popsat zavádění DevOps ve dvou českých korporacích a jejich vzájemné porovnání. Práce je rozdělena na více dílčích celků, které jsou logicky rozčleněny a uspořádány do teoretické a praktické části. První teoretická část se věnuje historii vývoje softwaru. Konkrétně je zde popsána historie rigorózních metod současně s vysvětlením vodopádového a spirálového modelu. Dále jsou rozepsány agilní metody vývoje, jejich vznik a podrobná charakteristika tří zástupců SCRUM, XP a FDD. Další kapitola je věnována vzniku, popisu a vysvětlení pojmů SRE a DevOps a jednotlivých praktik, jako například automatizace, kontinuální nasazování a dodávání. Následující kapitola popisuje jednotlivé fáze vývoje software v rámci DevOps cyklu. Poslední kapitoly teoretické části se věnují tématu delivery pipeline a DevOps v cloudu. Druhá praktická část popisuje zavádění DevOps ve dvou korporacích. Konkrétně korporace jmenovat nemohu, ale obě jsou se pohybují v bankovním odvětví. První podkapitoly praktické části jsou věnovány zavádění DevOps v korporacích. Nachází se zde popis současného stavu v obou korporacích, plány do budoucna obou korporací a vzájemné porovnání korporací. Závěrečné dvě podkapitoly obsahují doporučení pro zavádění DevOps a nejčastěji vyskytující se problémy při zavádění DevOps. Primárním výsledkem práce je popsání skutečného stavu ve dvou zvolených korporacích na základě dat získaných z osobních rozhovorů. Sekundárním cílem je detailní popis DevOps problematiky na základě nastudovaných článků a knih.
Vedoucí práce: Jan Ženíšek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses