Hospodářská nezávislost ghetta Terezín v letech 1941 - 1945 - Stoklasová, Barbora (2019)
Tato práce pojednává o hospodářské nezávislosti ghetta Terezín mezi lety 1941 – 1945. Předmětem bakalářské práce je analýza hospodářské nezávislosti Ghetta Terezín v letech 1941–1945, tj. zda Ghetto tvořilo samostatnou hospodářskou jednotku a jaké byly jeho vazby na okolí. První část popisuje obecně okolnosti vedoucí k pronásledování Židů (Norimberské zákony a jejich aplikace v Protektorátu, proces arizace), vznik a obsah židovské samosprávy a jednotlivých jejich orgánů (Ústředna pro židovské vystěhovalectví, Správa židovské samosprávy aj.) a následně i vznik a fungování Ghetta Terezín. S pomocí archívních zdrojů (Národního archivu, Židovského muzea v Praze a Památníku Terezín) práce popisuje a zkoumá jednotlivé výrobní činnosti prováděné vězni, jejich odbyt a ceny a zemědělské hospodaření. Zvláštní kapitola je věnována pozadí železničních transportů. Práce dále analyzuje Banku židovské samosprávy, která evidovala veškeré příjmy a výdaje Ghetta, připisovala vězňům jejich mzdy na zvláštní spořitelní knížky a emitovala vlastní bankovky, tzv. ghettopeníze. V práci je obsažen i způsob účtování práce vězňů ze strany SS. Výsledkem práce je potvrzení hypotézy o hospodářské samostatnosti Ghetta Terezín. Terezín byl součástí celkových nacistických plánů na likvidaci židovského obyvatelstva, včetně krádeže veškerého majetku.