Analýza databázových technológií pre Big Data - Kuczik, Tamás (2019)
Bakalárska práca sa zaoberá databázovými technológiami pre Big Data. Práca ponúka všeobecný prehľad o databázových technológiách a ich možnostiach pre skladovanie Big Data.Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je teda analýza databázových technológií vhodných pre skladovanie Big Data. V teoretickej časti je čitateľ oboznámený s problematikou Big Data. Sú predstavené viaceré definície pojmu Big Data, popísané jej základné charakteristiky a vlastnosti, možnosti jej vzniku a využitia. V ďalšej časti sa práca zaoberá možnosťami skladovania a ukladania Big Data. Najprv sú popísané základné požiadavky na skladovanie Big Data. Práca je zameraná na databázové technológie, a preto sú ďalej predstavené len vhodné druhy databázových systémov pre Big Data, ktorými sú NoSQL databáze a NewSQL databáze.V praktickej časti sú vybraný zástupcovia jednotlivých kategórií databázových systémov, ktoré sú následne analyzované na základe stanovených kritérií a porovnané podľa miery splnenia týchto kritérií.